Gezond Tips
Image default
Onderwijs

Maak een theaterspektakel tijdens de cultuurdag op school

Een heus theaterspektakel maken? Het kan tijdens je cultuurdag

Wil je deze keer een echt succes maken van je cultuurdag op school? Ga voor een heus spektakel, bijvoorbeeld een theatervoorstelling. Leerlingen gaan het podium op en geven voor iedereen die wil komen kijken een heuse theateropvoering. Het kan gerust een hele dag in beslag nemen om je leerlingen tot echte toneelspelers op te vormen. Maar hoe bereid je je cultuurdag voor en welke activiteiten voorzie je op deze dag? Lees hieronder wat er allemaal komt bij kijken en hoe je van je cultuurdag een succes maakt!

Theater in jouw school

Als je een cultuurdag wil organiseren, dan heb je vaak nood aan een externe partner dit jou hierbij helpt. Bespreek met de organisator wat je precies wil, in dit geval: een theaterstuk. Je zal onmiddellijk merken dat er nog andere disciplines nodig zijn buiten acteren. Zo wil je bijvoorbeeld ook dat de leerlingen zelf het decor bouwen, de muziek maken, de kostuums zelf in elkaar steken en misschien ook een heleboel rekwisieten zelf maken. Het kan! Om dit allemaal in elkaar te knutselen bestaan er diverse theater workshops. Organiseer er een aantal en laat iedere leerling eraan deelnemen. Wanneer de workshops gedaan zijn, worden alle kennis en vaardigheden samengesmolten tot een echte professionele show.

Het leermoment van de cultuurdag

Kunst en cultuur zelf maken is en blijft fun voor leerlingen. Maar daarnaast leren ze ook heel wat tijdens deze cultuurdag. Ze ontdekken dat toneel meer is dan een rol uit het hoofd leren. Stage fight, slapstick of theatersport is eens heel wat anders. Anderen hebben dat weer geleerd hoe je een licht- of een klankshow in elkaar steekt. Nog andere leerlingen hebben aan recyclage gedaan en hiermee rekwisieten gemaakt. Ze leren hoe ze op elkaar moeten inspelen en hoe ze kunnen overleggen met leerlingen die een andere workshop volgen. Alle leerlingen die aan het spektakel deelnemen, streven naar eenzelfde doel. Compromissen sluiten, elkaar overtuigen en jezelf beoordelen… het zijn stuk voor stuk levenslessen die ze voor altijd meegekregen hebben. ‘Al doende leert men’ is een wijsheid die hier zeker van toepassing is. Jouw school heeft alvast zijn steentje bijgedragen tijdens de cultuurdag!

https://kleinkunstig.nl