Gezond Tips
Image default
Tandheelkunde

Zo houd je je tanden gezond

Een gezond gebit is veel waard. Dat besef je pas wanneer je te maken krijgt met tandproblemen, zoals gaatjes of ontstoken tandvlees. Laat het niet zo ver komen door een goede mondhygiene na te streven. Dat doe je zo…

Regelmatig poetsen

De belangrijkste tip om je tanden gezond te houden is heel eenvoudig: poets regelmatig. Tandartsen raden aan om minstens tweemaal per dag je tanden grondig te reinigen met een tandenborstel. Doe dit ’s ochtends en voor het slapengaan. Door tweemaal te poetsen zal je aanzienlijk meer tandplak verwijderen dan wanneer je slechts een keer poetst per dag.

Elektrisch poetsen

Je tanden blijven nog langer gezond wanneer je elektrisch poetst. Dat komt omdat een elektrische tandenborstels veel sneller beweegt (de haartjes althans) dan wanneer je handmatig zou schrobben.

Er zijn trouwens twee soorten elektrische modellen verkrijgbaar: je kan een tandenborstel met een roterende kop aanschaffen of sonisch poetsen. Het verschil zit in de manier waarop de borstelhaartjes bewegen. Bij een klassieke elektrische tandenborstel is dat door rotaties, bij een sonisch tandenborstel door vibraties. Beide soorten leveren een beter resultaat op dan wanneer je manueel poetst. Je bent dus vrij om te kiezen.

Flossen

Zelfs wanneer je regelmatig poetst is het erg moeilijk om de ruimte tussen je tanden schoon te maken. Daarom moet je regelmatig flossen. Met flosdraad verwijder je vuil dat zich tussen tanden en kiezen vastzet. 

Fluoride tandpasta gebruiken

De tandpasta die je gebruikt is belangrijker dan je denkt. Volwassenen gebruiken best fluoridehoudende tandpasta met een concentratie van 1000 tot 1500 ppm (meer info). Voor kinderen jonger dan 6 jaar mag dit maximum 1000 ppm zijn.

Fluoride helpt ons tandglazuur te beschermen. Het komt weinig voor in voedsel, daarom hebben we de juiste tandpasta nodig om deze beschermingslaag in stand te houden.

Opletten met wat je eet

Een gezond gebit begint met gezonde voeding. Vooral zure voedingswaren zijn slecht voor je tanden. Denk bijvoorbeeld aan frisdranken en fruitsappen. Wie veel koffie en thee drinkt krijgt sneller last van verkleurde tanden. Wat je eet en drinkt heeft dus een grote invloed op je mondhygiëne.

Naar de tandarts gaan

Tenslotte raden we aan om regelmatig een bezoekje te brengen aan je tandarts. Die kan tandproblemen vroegtijdig opsporen en ze behandelen, zodat ze niet uitgroeien tot een groter probleem. Een tandarts zal je ook adviseren omtrent manieren om je gebit gezond te houden.