Gezond Tips
Image default
Aandoeningen en ziekten

Tijd om te bevallen! Heb je alles?

Ben je helemaal klaar voor de grote dag? Als je een volmondig “nee” hebt geantwoord, zou je de hulp van een checklist voor de luiertas kunnen gebruiken om het giswerk weg te nemen van wat je eigenlijk moet inpakken. Lees verder voor vier checklists met alles wat jij, je partner en je pasgeborene nodig hebben als de grote dag aanbreekt.

Wanneer je je ziekenhuistas moet inpakken

Het kan zijn dat je baby eerder komt dan verwacht, dus het is de moeite waard om je luiertas (of tassen, als je er een wilt voor de bevalling en een voor na de bevalling) en de luiertas van je baby georganiseerd en ingepakt te hebben in maand acht van je zwangerschap – voor het geval dat.

Pak de tassen samen met je partner in, zodat je de checklist kunt controleren om er zeker van te zijn dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt in het ziekenhuis. Bewaar de ingepakte tassen in de auto of in de buurt van de deur, zodat je meteen klaar bent om te vertrekken. In plaats van de traditionele luiertas kun je ook een luiertas rugzak aanschaffen.

Wat in te pakken in de luiertas voor de moeder 

Als je klaar bent voor je bevalling, moet je een paar administratieve zaken bij de hand hebben en ook voorbereidingen treffen om de tijd te doden terwijl je wacht tot je baby geboren wordt:

  1. Ziekenhuispapieren, identiteitskaart en verzekeringskaart. Houd kopieën van je medische dossiers bij de hand, zodat je artsen je medische geschiedenis gemakkelijk kunnen bekijken. Ziekenhuizen vragen vooraf om je identiteitsbewijs, medische kaarten en verzekeringspapieren, dus zorg ervoor dat je een kopie hiervan bij de hand hebt.

  2. Slippers en teenslippers. Je zult pantoffels willen die comfortabel zijn en gemakkelijk aan en uit te trekken zijn om te dragen als je op de ziekenzaal rondloopt. Neem een paar slippers mee voor onder de douche.

  3. Comfortabele kussen(s). Je ziekenhuis zal je kussens geven, maar maar misschien zijn ze niet de juiste voor jou. Als je thuis een favoriet kussen hebt, kun je dat misschien ook meenemen.

  4. Ontspanning. Neem wat dingen mee om de tijd door te komen, zoals een boek, tijdschriften, een tablet met films of een serie erop gedownload, of een muziekspeler.

Wat in te pakken in de luiertas voor de moeder (na de bevalling)

Je wilt je zo veel mogelijk thuis voelen ondanks dat je in het ziekenhuis bent, dus dit zijn een paar dingen die je moet inpakken:

  1. Nachtjaponnen. Je hebt iets comfortabels nodig om in te slapen tijdens je verblijf in het ziekenhuis, en een zachte, losse nachtjapon is een goede optie. Kies een model dat aan de voorkant opengaat als je van plan bent borstvoeding te geven.

  2. Zwaar zwangerschapskussen. Het ziekenhuis zal een aantal van deze artikelen verstrekken, maar je kunt ook een paar stevige maandverbanden meenemen voor het geval dat. Het is normaal dat u na de bevalling veel bloedt, en kraamverbanden zijn zachter en absorberen meer dan standaardverbanden. In het begin moet je misschien om de één à twee uur van maandverband wisselen, maar binnen een paar dagen zal het vloeien afnemen.

  3. Ondergoed. Neem meerdere paar comfortabele onderbroeken mee die groot genoeg zijn om over het zware maandverband te dragen. 

  4. Beha’s. Zorg dat je een paar borstvoedingsbeha’s of andere comfortabele, goed passende beha’s bij je hebt.

  5. Toiletartikelen. Vergeet geen tissues, haarborstel, kam, deodorant, tandenborstel en tandpasta. Pak een plastic zak in om vuile kleren in te doen.

https://woonaanrader.nl/belangrijke-benodigdheden-bij-een-baby/