Gezond Tips
Image default
Aandoeningen en ziekten

Waarom zijn hondenmuilkorven zo polariserend?

Waarom zijn hondenmuilkorven zo polariserend?

Hondenmuilkorven kunnen controversieel lijken. Immers, ze hebben een oneerlijke associatie met “agressieve” honden of “aanval” honden. Maar de meeste hondenexperts zijn het erover eens dat op een bepaald moment in het leven van elke hond, er een situatie kan zijn waarin een eigenaar een muilkorf moet gebruiken. Het kan zijn voor de veiligheid van de hond, de veiligheid van een persoon, of beide.

Wanneer is het gepast om een hondenmuilkorf te gebruiken?

Als uw hond bijvoorbeeld ernstig gewond is, neemt het risico op een hondenbeet aanzienlijk toe. Als een hond hevige pijn lijdt, kan hij bijten wanneer u hem probeert te vervoeren of zijn wonden probeert te verzorgen. En er is geen manier om te voorspellen wanneer een dergelijke situatie zich kan voordoen. Daarom, zelfs als u nooit een beroep hoeft te doen op een muilkorf hond, is het een goed idee om te begrijpen waarom, wanneer en hoe u een muilkorf bij uw hond moet gebruiken. U moet uw hond ook leren en trainen hoe hij het dragen van een muilkorf moet tolereren en accepteren. Elke hond moet leren van een muilkorf te houden, zodat als de dag komt dat ze er een moeten dragen, u en uw hond niet nog meer gestrest zullen zijn.

Hier zijn enkele situaties die het gebruik van een hondenmuilkorf veilig en gepast maken.

Tijdens een noodgeval

Zoals eerder vermeld, is een gewonde of bange hond veel vatbaarder voor bijten. Vooral als u de hond moet verplaatsen of op een of andere manier moet behandelen. Het gebruik van een muilkorf zal u en iedereen die u helpt veilig houden voor het ongewone maar begrijpelijke gedrag van uw hond.

Er is een geschiedenis van bijten, of een risico op bijten

Als uw hond agressief is en/of in het verleden een andere hond of een persoon heeft gebeten, kan een muilkorf voor de veiligheid worden gebruikt. Zelfs als uw hond geen bijtgeschiedenis heeft, als u denkt dat het risico van een hondenbeet bestaat – bijvoorbeeld als uw hond lonkt en blaft naar andere honden of mensen – kan een muilkorf voor extra gemoedsrust zorgen. Echter, de muilkorf lost het probleem niet op, het helpt gewoon iedereen veilig te houden terwijl u werkt aan gedragsverandering met een gedragsdeskundige, dierenarts, en/of hondentrainer. Uw doel moet zijn om het gedrag en de mentaliteit van uw hond te veranderen. De muilkorf is slechts een tijdelijk hulpmiddel om u te helpen dat doel te bereiken.

Er is een risico op bijten als gevolg van een bedreigende situatie

Er kunnen specifieke situaties zijn die uw hond van streek maken of stress bezorgen, zoals onderzoeken bij de dierenarts. Wanneer u zich zorgen maakt dat uw hond kan bijten, moet het tijdelijk gebruik van een muilkorf worden overwogen. Maar dat is ook een teken dat gedragsverandering op zijn plaats is voor een oplossing op lange termijn.

Tijdens verzorgingssessies

Wanneer ze op de juiste manier zijn gedesensibiliseerd met oefeningen (het helpt om hiermee te beginnen in de puppytijd), zullen de meeste honden verzorgingsprocedures zoals baden of nagels knippen tolereren of zelfs leuk vinden. Als u uw hond echter nog aan het trainen bent om aan het trimmen te wennen, kan een muilkorf nuttig zijn, vooral als de hond niet vertrouwd is met de trimsalon.

Voor hondenproducten, ga naar Happy-Animal.nl.