Gezond Tips
Image default
Thuisgezondheid

Is een infraroodcabine beter dan een traditionele sauna?

Er gaat niets boven een 20 minuten durende zweet beurt in een sauna. Na afloop voelt u zich meer ontspannen en uitgerust, en de warmte helpt pijnlijke spieren te verlichten en uw algemene gezondheid en welzijn te verbeteren.

Maar als de hoge temperaturen van een traditionele sauna te veel voor u zijn, kan een infraroodcabine de voordelen van een sauna bieden zonder de extreme hitte.

Wat is een infraroodcabine?

In tegenstelling tot een traditionele sauna, verwarmen infraroodcabine de lucht om u heen niet. In plaats daarvan gebruiken ze infraroodlampen (die elektromagnetische straling gebruiken) om uw lichaam rechtstreeks te verwarmen.

“Deze sauna’s gebruiken infraroodpanelen in plaats van conventionele warmte om gemakkelijk door te dringen in het menselijk weefsel, waarbij uw lichaam wordt verwarmd voordat de lucht wordt verwarmd,” legt fysiotherapeut Vivian Eisenstadt, MAPT, CPT, MASP uit.

Een infraroodcabine kan op een lagere temperatuur werken (meestal tussen 60 en 70 graden) dan een traditionele sauna, die meestal tussen 70 en 90 graden ligt.

Fabrikanten beweren dat in een infraroodcabine slechts ongeveer 20 procent van de warmte naar de lucht gaat en de andere 80 procent rechtstreeks uw lichaam verwarmt.

Voorstanders van infraroodcabines zeggen dat de warmte dieper doordringt dan opgewarmde lucht. Hierdoor kun je intenser zweten bij een lagere temperatuur.

Eisenstadt zegt dat deze omgeving beter te verdragen is, waardoor je langer in de sauna kunt blijven terwijl je lichaamstemperatuur met twee tot drie graden stijgt.

Wat zijn de voordelen van een infraroodcabine?

De voordelen van een infraroodcabine zijn vergelijkbaar met die van een traditionele sauna. Deze omvatten:

 • betere slaap
 • ontspanning
 • ontgifting
 • gewichtsverlies
 • verlichting van spierpijn
 • verlichting van gewrichtspijn zoals artritis
 • heldere en strakkere huid
 • betere bloedsomloop
 • hulp voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom

Mensen gebruiken sauna’s al eeuwen voor allerlei gezondheidsproblemen.

Hoe gebruik je een infraroodcabine?

Veel mensen zullen infraroodsauna behandelingen doen in een gezondheidsclub, spa, of dokterspraktijk, terwijl anderen er een zullen kopen en bouwen in hun huis.

Er zijn richtlijnen die u kunt volgen, maar uiteindelijk is het aan u hoe u een infraroodcabine wilt gebruiken. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen.

 • Drink water. Zorg ervoor dat u gehydrateerd bent voordat u een infraroodcabine ingaat. Drink een glas water voor uw sessie. U kunt ook water meenemen in de sauna, vooral als u gevoelig bent voor hogere temperaturen.
 • Kies de temperatuur. De gemiddelde temperatuur voor een infraroodcabine varieert van 100˚F tot 150˚F, waarbij beginners aan de lage kant beginnen en meer ervaren gebruikers aan de hoge kant. Als dit uw eerste keer is, begin dan met 50 graden. Het kan zijn dat u een paar sessies op deze temperatuur wilt blijven. U kunt altijd de temperatuur elke sessie verhogen tot u 60-70 graden bereikt.
 • Duur van de sessie. Begin voor de eerste keer met 10 tot 15 minuten. U kunt de tijd elke sessie verlengen tot u de aanbevolen tijd van 20 tot 30 minuten hebt bereikt. Sauna’s worden geleverd met een timer, dus zorg ervoor dat u deze instelt. Je wilt er niet te lang in blijven en het risico lopen dat je uitdroogt.
 • Kleding. Hoe u zich kleedt is uw keuze. Sommige mensen dragen badkleding, terwijl anderen liever naakt naar binnen gaan.
  Wat u kunt doen terwijl u in de sauna bent. Ontspan, lees, mediteer, luister naar muziek, of bezoek vrienden. Ga alleen niet slapen.
 • Na afloop van de sessie. Na afloop van de saunagang kunt u het beste de tijd nemen om uw lichaam te laten afkoelen. Eenmaal afgekoeld, voel je vrij om een douche of bad te nemen. Zorg er wel voor dat u voldoende water drinkt.
 • Aantal sessies per week. De meeste faciliteiten die infraroodcabine-behandelingen aanbieden, raden aan om de sauna drie tot vier dagen per week te gebruiken. Als u gezond bent en de vier dagen verdraagt, kunt u de sauna dagelijks gebruiken.

Als u gezondheidsproblemen heeft, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, of onder medische behandeling staat, laat u dan goedkeuren door uw arts voor uw eerste sessie. Hoewel infrinfraroodcabines veilig zijn gebleken, wilt u geen risico’s nemen als het gaat om uw gezondheid en veiligheid.